luni, 30 noiembrie 2009

SAY CHEESE!! :Branzeturile romanesti traditionale

    Pentru ca nimic nu se compara cu urda de vaca, telemeaua de oaie, si casul propaspat sau afumat, facute din lapte proaspat si prin metode traditionale, cred ca este cazul sa acordam mai multa atentie branzeturilor traditionale romanesti. Piata este acum invadata de tot felul de produse precum branza topita, cascavalul feliat, "creme" de branza si chiar branzeturi romanesti, produse industrial in cuve de sute de kilograme, cu lapte mai putin proaspat, amestecat din diverse surse, cu mai multe saruri de topire sau chiar aditivi alimentari. Aceste produse le consumam din comoditate si, desi au un pret similar sau chiar mai mare decat produsele traditionale cumparate din piata de la taran, nu au nici pe departe acelasi gust si aceeasi calitate. Locuri de unde putem cumpara produsele autohtone mai putin "industrializate" exista chiar si in magazinele mari, insa nu la raftul cu lactate ambalate si frumos colorate. Poate ca ar trebui sa cumparam mai des aceste branzeturi si sa sustinem astfel micii producatori. Ar fi pacat sa dispara de pe piata produsul traditional.

Valoarea energetică a brânzeturilor este condiţionată de conţinutul de grăsime al produsului.
• Brânza de vaci din lapte smântânit - 970 Kcal/Kg
• Urda - 1360 Kcal/Kg
• Brânza telemea - 2720 Kcal/Kg
• Brânza de burduf - 3650 Kcal/Kg
• Caşcaval de Penteleu -3740 Kcal/Kg




Am gasit si cateva articole interesante pe net:


http://www.gandul.info/reportaj/brandurile-ciobanului-dobrogea-286206
http://www.lacucina.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=85
http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=print&sid=484
http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/ambasadorul-frantei-impresionat-de-branza-de-capra-60495/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu