vineri, 27 noiembrie 2009

Metamorfoza romanului: Din pinguin in papagal (20 de ani de libertate)

O profesoara din cadrul masterului pe care il urmez (DEZVOLTARE DURABILA SI AUDIT ENERGETIC) a facut ieri o comparatie foarte amuzanta si trist de adevarata intre romani si papagali. Se referea de fapt mai mult la "metamorfoza" romanilor din pinguini in papagali. Am sa elaborez:

 Pana acum 20 ani eram obisnuiti sa stam in frig si intuneric, sa mancam peste congelat si sa ne strangem in grupuri mari pentru a ne flutura membrele superioare pe la serbari si sedinte de partid. Da…eram pinguinii perfecti, obisnuiti cu putin si lipsiti de vointa proprie sau initiativa. De cand cu marea lovitura de stat din 89, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Am abandonat penajul alb-negru si plictisitor al pinguinului si la-m inlocuit cu cel viu colorat al papagalului.  Acum ca suntem papagali lucrurile sunt total diferite. Zburam fericiti din pom in pom prin jungla nou descoperita a libertatii , fara nici o grija sau responsabilitate. Totul ne incanta…Privim cu entuziasm la ce au avut altii si trebuie sa avem si noi.  Am invatat sa imitam cultura, bogatia si chiar rafinamentul altor pasari mai intelepte decat noi. Ne miscam, ne comportam si vorbim exact ca ele.

Din pinguinul asuprit si lipsit de personalitate ne-am transformat in papagalul excentric si nehotarat, care nu stie ce vrea si imita tot ce vede la altii. Suntem "clientul ideal", spunea doamna profesoara: naiv, cu asteptari joase si cu putina experienta in exercitarea drepturilor de consumator profesionist. Platim oricat pentru imaginea noastra, suntem superficiali si usor de multumit. Aruncam banii pe orice tampenie pe care credem ca o vrem, si desi platim mereu mai mult decat ar trebui, mai suntem si entuziasmati. Spre deosebire de Europa occidentala unde mentalitatea consumatorului a evoluat mult si s-a atins deja nivelul de saturare, la noi foamea este inca mare… Trebuie sa devenim niste consumatori cumpatati si sa nu ne mai irosim putinele resurse pe obiecte lipsite de orice valoare reala. Consumul in ultimii ani a fost tot mai accelerat si haotic. Ce ne placea ieri azi nu ne mai place si trebuie inlocuit, iar uzura morala ne face sa credem ca suntem mereu cu un pas in urma. Sper ca macar actuala criza economica sa ne trezeasca la realitate si sa ne ajute sa ne punem in ordine prioritatile. Dezvoltarea personala si acumularea de valori reale ar trebui sa fie cu atat mai motivante acum, cand ispitele materiale se reduc iar lipsurile economice trebuie depasite cu ajutorul creativitatii si originalitatii,  pe langa o doza sanatoasa de munca…

Mi-a placut discutia de la master, si cred ca o sa mai pun aici si alte materiale legate de "dilemele contemporane"  si criza mondiala.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu